A különböző betegségek, mint például asztma, allergia, tüdőproblémák, bronchitis, hörghurut, erős köhögés, egy közös dolgot rejtenek magukban: mindeniknél legtöbb esetben a tüdővel is probléma van.
A kalóriaszegény étkezés 7 alappillére
Mit fogyasztunk, ha fogyókúrára szánjuk magunkat? Milyen élelmiszerek az egészséges étkezés alapjai és mennyit fogyaszthatunk belőlük? Íme 7 táplálék, amely a diétánk alapját képezheti valamint egyheti mintaétrend.
Tojás
Az egyik legértékesebb fehérje. Sok benne az A – és a D vitamin, valamint a vas. Egy tojás 70 kalória, napi két tojás beleilleszthető a diétába.
Tej
A-, D- és B vitamint tartalmaz. Egy dl tej kalóriaértéke 60, naponta 3dl több nem ajánlatos. (beleszámítva a joghurtot, kefirt és aludttejet is.) Vajat, tejfölt és tejszínt csak ízesítésre használjunk.
Túró
Igen értékes fehérje. 10dkg fehér zsíros tehéntúró 140 kalória, a kőrözött alig több, laktató és az étrendet változatossá teszi.
Sajtok
Kiemelt figyelmet igényel a táplálkozás idős korban
A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása. A kor előrehaladtával ráadásul a gyengülő ízérzékelés miatt sokan nem érzik elég sósnak, édesnek az ételt, így utólag túlízesítik, ami komoly egészségkárosodáshoz vezethet – hívja fel a figyelmet Veresné Dr. Bálint Márta, az Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense.
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
A dietetikus az idősebbeknek három, változatosan összeállított főétkezést javasol, külön odafigyelve arra, hogy mindegyik tartalmazzon állati eredetű fehérjét, ez ugyanis kulcsfontosságú az izomtömeg megőrzéséhez. A tej és tejtermékek fogyasztása pedig a magas kalcium tartalmuk, így a csontritkulás megelőzése, vagy előrehaladásának lassítása miatt elengedhetetlen. Alapvető lenne a kevés zsír, sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, illetve a hidegen sajtolt olajak fogyasztása is, hiszen ezzel lassítható az érelmeszesedés.
Grapefruit a természetes antibiotikum
Sokak által kedvelt citrus-féle a grapefruit. Neve “szõlõgyümölcs”-öt jelent. Elgondolkodtatok már azon, hogy mi köze is lehet ennek a szőlőre sem ízében, sem megjelenésében nem emlékeztető gyümölcsnek?
Egy régi legenda szerint a grapefruit Barbadosról ered. Az első róla szóló feljegyzések a 18. századból származnak. “Szülei”, az édes narancs és a körte alakú citrancs, ázsiai “bevándorlók” voltak.
Védelmet nyújt a rák, a szívroham és stroke ellen
Emellett pedig nem elhanyagolandó az sem, hogy, akinek baja van az emésztésével, egyen minél több savanyú káposztát. Mivel számos egészségre gyakorolt pozitív hatással rendelkezik, így kiemelt helyet kaphat étkezésünkben nap mint nap. Hogy mi mindenre jó még a savanyú káposzta itt olvasható >>>
Összefüggést találtak az időskori elbutulás és egyes vény nélküli gyógyszerek között
Amerikai kutatók összefüggést találtak az időskori elbutulás (demencia) és egyes gyakran használt, többek között altatóként vagy allergia kezelésére adott gyógyszerek szedése között.
Az úgynevezett antikolinerg hatású gyógyszerekről van szó, melyek nagyobb adagjainak hosszú távú fogyasztása az időseknél a demencia, vagyis az elbutulás nagyobb esélyével függ össze – idézte a BBC hírportálja a JAMA Internal Medicine orvosi szaklap legújabb számában megjelent tanulmányt.
Öt élelmiszer, amivel megőrizhetjük bőrünk egészségét
![](http://www.anyugdijas.hu/media/k2/items/cache/f3223cd8df82a9a2d8d37fafbcfeb167_XL.jpg)
Öt élelmiszer, amivel megőrizhetjük bőrünk egészségét
Figyeljük oda arra amit eszünk, ha egészséges arcbőrt szeretnének, a krémek nem elegendőek. Dr. LeslieBaumann öt olyan élelmiszert ajánl amivel megzrízhetjük bőrünk egészségét. Hogy melyek ezek itt megtudhatód! >>>
Paradicsom – most van szezonja!
A paradicsom nemcsak piros színben pompázik, aminél szebb aligha lehetne, hanem még vitaminban gazdag belső élettel is rendelkezik. A növényt Dél-Amerikában kultiválták, ahol az aztékoknak gyógynövényként is szolgált. A mi szélességi körünkben a termesztését a spanyol hódítóknak köszönhetjük, akik a paradicsomot a burgonyával együtt Európába hozták. Az évszázadokon át tartó termesztéssel a kb. 2500 különböző paradicsomfajta finom piros gyümölccsé és sokoldalú kedvenc zöldséggé fejlődött a világ szinte minden konyhájában.