A Nyugdíjas Portál

Kiemelt figyelmet igényel a táplálkozás idős korban

A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása. A kor előrehaladtával ráadásul a gyengülő ízérzékelés miatt sokan nem érzik elég sósnak, édesnek az ételt, így utólag túlízesítik, ami komoly egészségkárosodáshoz vezethet – hívja fel a figyelmet Veresné Dr. Bálint Márta, az Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A dietetikus az idősebbeknek három, változatosan összeállított főétkezést javasol, külön odafigyelve arra, hogy mindegyik tartalmazzon állati eredetű fehérjét, ez ugyanis kulcsfontosságú az izomtömeg megőrzéséhez. A tej és tejtermékek fogyasztása pedig a magas kalcium tartalmuk, így a csontritkulás megelőzése, vagy előrehaladásának lassítása miatt elengedhetetlen. Alapvető lenne a kevés zsír, sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, illetve a hidegen sajtolt olajak fogyasztása is, hiszen ezzel lassítható az érelmeszesedés.

Tovább olvasom >>>

Grapefruit a természetes antibiotikum

Sokak által kedvelt citrus-féle a grapefruit. Neve “szõlõgyümölcs”-öt jelent. Elgondolkodtatok már azon, hogy mi köze is lehet ennek a szőlőre sem ízében, sem megjelenésében nem emlékeztető gyümölcsnek?

Egy régi legenda szerint a grapefruit Barbadosról ered. Az első róla szóló feljegyzések a 18. századból származnak. “Szülei”, az édes narancs és a körte alakú citrancs, ázsiai “bevándorlók” voltak.

Hogy mi mindenre jó itt olvasható >>>

A gyümölcs és zöldség jókedvre derítenek

Lélektáplálék – ez a szó egy új-zélandi tanulmánynak köszönhetően egészen új értelmet nyert: e szerint a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása az embert nyugodtabbá, vidámabbá és tettre készebbé teszi egész napra. Hogy azonban észrevehető legyen a hatás, naponta 7-8 adag elfogyasztása szükséges.

A kutatás további eredményeit itt olvashatja.

Spenót – a zöld vitaminbomba

A spenót kiváló folsavforrás, fogyasztása különösen kismamáknak ajánlott.

A spenót kiváló folsavforrás, fogyasztása különösen kismamáknak ajánlott.

Ha a gyerekek nem is törnek ki örömujjongásban, ha spenótáll az étlapon, ez a zöldség fiatalnak és idősnek egyaránt rendkívül egészséges eledel.

Egyedülálló háromszoros vitamincsomag

A spenót a sárgarépa és a paradicsom mellett fontos zöldségnek számít. Benne ugyanis a következő vitaminok hatnak: béta-karotinE- és C-vitamin. Ez a három gyökfogófel tudja venni a küzdelmet a szabad gyökök által kiváltott sejtpusztulással, és így képes megelőzni olyan betegségeket, mint a rák vagy a szív- és érrendszeri betegségek.  És még több hasznos tanácsot itt olvashatsz a spenótról

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!