A Nyugdíjas Portál

Kiemelt figyelmet igényel a táplálkozás idős korban

A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása. A kor előrehaladtával ráadásul a gyengülő ízérzékelés miatt sokan nem érzik elég sósnak, édesnek az ételt, így utólag túlízesítik, ami komoly egészségkárosodáshoz vezethet – hívja fel a figyelmet Veresné Dr. Bálint Márta, az Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A dietetikus az idősebbeknek három, változatosan összeállított főétkezést javasol, külön odafigyelve arra, hogy mindegyik tartalmazzon állati eredetű fehérjét, ez ugyanis kulcsfontosságú az izomtömeg megőrzéséhez. A tej és tejtermékek fogyasztása pedig a magas kalcium tartalmuk, így a csontritkulás megelőzése, vagy előrehaladásának lassítása miatt elengedhetetlen. Alapvető lenne a kevés zsír, sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, illetve a hidegen sajtolt olajak fogyasztása is, hiszen ezzel lassítható az érelmeszesedés.

Tovább olvasom >>>

Dióhéjban a dióról

A dió optimális egészséget, szellemiséget, rejtett bölcsességet szimbolizál. Tekervényes felülete miatt régen az ember egyik legfontosabb szervével azonosították, és általános hiedelemmé vált, hogy a dióbél a legtöbb agyi betegség gyógyítására jó.

Tovább olvasom >>>

Grapefruit a természetes antibiotikum

Sokak által kedvelt citrus-féle a grapefruit. Neve “szõlõgyümölcs”-öt jelent. Elgondolkodtatok már azon, hogy mi köze is lehet ennek a szőlőre sem ízében, sem megjelenésében nem emlékeztető gyümölcsnek?

Egy régi legenda szerint a grapefruit Barbadosról ered. Az első róla szóló feljegyzések a 18. századból származnak. “Szülei”, az édes narancs és a körte alakú citrancs, ázsiai “bevándorlók” voltak.

Hogy mi mindenre jó itt olvasható >>>

Öt élelmiszer, amivel megőrizhetjük bőrünk egészségét

Öt élelmiszer, amivel megőrizhetjük bőrünk egészségét

Figyeljük oda arra amit eszünk, ha egészséges arcbőrt szeretnének, a krémek nem elegendőek. Dr. LeslieBaumann öt olyan élelmiszert ajánl amivel megzrízhetjük bőrünk egészségét. Hogy melyek ezek itt megtudhatód! >>>

A helyes bőrápolás időskorban

Az időskori bőrápoláshoz hozzátartozik a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek rendszeres bevitele is. Ideális esetben mindenkinek elegendő gyümölcsöt és zöldséget kellene magához venni. Sajnos ez nem mindig sikerül. Bevált módszer a napi egy alma, de még jobb, ha kettő.

 

Az ureát tartalmazó krémek segítenek a bőrnek több nedvességet tárolni. Télen a bőr gyakran szenved a száraz levegőtől, ezért fontos elegendő vizet vagy gyógynövényteát inni. A friss levegő (oxigén) is hozzájárul a bőr egészségéhez, nem beszélve a ragyogó kinézetről, amivel a bőrünk ezt meghálálja.

További hasznos arcfiatalító praktikák itt >>

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!